Múzeumok

Marosvásárhelyi Kultúrpalota

A Kultúrpalota otthont ad a Marosvásárhelyi Állami filharmóniának, a Maros Megyei Könyvtárnak és a Maros Megyei Múzeum kiállítótermeinek.
A marosvásárhelyi Kultúrpalota a magyar szecesszió egyik legkiemelkedőbb alkotása, Közép-Európa legszebb szecessziós épületeinek egyike. Egy olyan összművészeti alkotás, mely megteremti a különböző művészettípusok egységét.
A Kultúrpalota hangversenyterme 600 fő befogadására alkalmas és rendkívüli minőségű akusztikáját az itt fellépő összes előadóművész nagy megelégedéssel nyugtázza. A monumentális és méltóságteljes terem kitölti az épület háromemeletnyi magasságát. A zenekari pódium fölött magasodó, 1800-as opus számú Rieger-orgonát 1913-ban avatták fel, melynek hangszínvilága máig tökéletesen megfelel a romantikus hangzásigényeknek.
Turisták számára a következő termek látogathatóak: a Hangversenyterem, előcsarnok, lépcsőház, Kisterem, Tükörterem, Bernády terem, Dandea terem, Szecessziós terem, Modern Román Művészeti Galéria, Klasszikus Magyar Művészeti Galéria, Ion Vlasiu Galéria, David Galéria, Dósa Géza Galéria és az időszakos kiállítások.
Nyitvatartás
Téli program (szeptember 1 – április 30)
Kedd – Vasárnap: 9.00 – 16.00
Hétfőn zárva.
A jegypénztár 15.30-kor bezár.
Nyári program (május 1 – augusztus 30)
Kedd – Péntek: 9.00 – 18.00
Szombat – Vasárnap: 9.00 – 16.00
Hétfőn zárva.
A jegypénztár 17.30-kor bezár.
Hivatalos állami ünnepnapokon zárva.
Belépőjegy
Felnőtt, teljes árú jegy: 12 lej
Diák-, egyetemista jegy: 2 lej
Nyugdíjas jegy: 6 lej
A fogyatékkal élőknek a belépés ingyenes.
Cím
Győzelem tér 1.
540026 Marosvásárhely
+40 (0)265-267.629
http://palatul-culturii.ro/hu/

A Maros Megyei Múzeum néprajzi és népművészeti részlege

A néprajzi múzeum a patinás Toldalagi Palotában, Marosvásárhely legszebb 18. századi barokk épületében található. Gyűjteményében a népi textíliák, ünnepi és hétköznapi viseletek, a hagyományos népi mesterségek termékei és eszköztára mellett a vallásos életben fontos szerepet betöltő ikonok, illetve kortárs népművészeti alkotások is helyet kaptak. Az első fontosabb gyűjtések a 20. század első felében Aurel Filimon nevéhez köthetők. A későbbiekben e korai gyűjtemény további tájegységek (Mezőség, Küküllő vidék, Görgény völgye, Felső Maros mente, Nyárád mente) reprezentatív anyagával bővült. Kiállításaink a térségünkben lakó etnikumok kultúrájának, népi hagyományainak sokszínűségét próbálják megeleveníteni.
Nyitvatartás
Kedd – Péntek: 9.00 – 16.00
Szombat: 9.00 – 14.00
Vasárnap: 9.00 – 13.00
Hétfőn zárva.
Hivatalos állami ünnepnapokon zárva.
Belépőjegy
Felnőtt, teljes árú jegy: 8 lej
Diák-, egyetemista jegy: 2 lej
Nyugdíjas jegy: 6 lej
A fogyatékkal élőknek a belépés ingyenes.
Cím
Toldalagi Palota
Rózsák tere 11.
540049 Marosvásárhely
+40 (0)265-250.169

Régészeti és történeti Múzeum

A múzeum Marosvásárhely és tágabb vonzáskörzete, a jelenlegi Maros megye sokszínű kulturális örökségének és múltjának feltárására és bemutatására vállalkozik. A térség gazdag régészeti hagyatéka mellett, elsősorban az épített örökség és az anyagi kultúra tárgykörébe sorolható, valamint az újkor és legújabb kor bizonyos vetületeit felvillantó témaköröket mutat be az érdeklődő közönségnek.
Nyitvatartás
Kedd – Péntek: 9.00 – 16.00
Szombat: 9.00 – 14.00
Vasárnap: 9.00 – 13.00
Hétfőn zárva.
Hivatalos állami ünnepnapokon zárva.
Belépőjegy
Felnőtt, teljes árú jegy: 8 lej
Diák-, egyetemista jegy: 2 lej
Nyugdíjas jegy: 6 lej
A fogyatékkal élőknek a belépés ingyenes.
Cím
Marosvásárhelyi Vár
Avram Iancu u. 2.
540088 Marosvásárhely

Természettudományi Múzeum

A múzeumnak helyet adó Székelyföldi Iparmúzeum épületének felújítás miatt jelenleg zárva
Cím
Horea u. 24.
540036 Marosvásárhely
+40 (0)365-430.390

A Teleki-Bolyai Könyvtár

1802-es megnyitásától kezdve a Teleki Téka nagyterme mindig nyitva állt az egyéni vagy csoportos látogatók számára. A múzeumkönyvtár eredeti szekrényeiben azóta is változatlan elrendezésben foglalnak helyet a könyvek, a tematikus tárlók közelebbi bepillantást nyújtanak a gyűjtemény sokszínűségébe.

A Bolyai Múzeumban az egykori Bolyai-házból származó tárgyak és bútorok mellett a két tudós írásos hagyatékából készült válogatás is megtekinthető.

Az intézmény munkatársai a két állandó kiállítás mellett évente egy-két időszakos tárlatot rendeznek. Ezek egy része valamilyen évfordulóhoz kötődik, mások a könyvtár értékeit egy-egy téma köré építve mutatják be részletesen.

Kiállításaikon csoportok számára biztosítják az állandó magyar-, román- és idegen nyelvű tárlatvezetést, ezen kívül magyarázó feliratok, kártyácskák, pannók magyarázzák a látottakat.

Marosvásárhely a Bolyaiak városa, itt töltötte élete nagy részét a két zseniális matematikus, Bolyai Farkas és Bolyai János. A 19. század első felében 6000-8000 lelket számláló kisvárosnak ismert, de nem érdemük szerint elismert személyiségei voltak.

Fennmaradt tárgyi emlékeik megtekinthetőek a Bolyai-emlékszobában, amely eredetileg a Marosvásárhelyi Református Kollégium Nagykönyvtárának egyik termében jött létre.

A tárgyi emlékek egy részét 1887-ben Bolyai Gergely szállította a kollégiumba Bólyáról, a múzeumban ma is látható diákládába csomagolva. Majd 1911 nyarán a két matematikus újrahantolásakor újabb ereklyék kerültek elő: kiemelték Bolyai Farkas koponyáját és Bolyai János koponyájának megmaradt részét; ezeket a Bolyaiak emlékszobája ma is őrzi a dr. Czakó József által adományozott tabernákulumban.

1913-ban Bolyai Farkast ábrázoló festményekre leltek, 1925 körül pedig már kezdett körvonalazódni egy, a Bolyaiak emlékét őrző múzeum ötlete. A tervből 1937. november 7-én lett valóság.

A második világháború után az államosítások eredményeként a református kollégium könyvtára és a múzeum anyaga állami tulajdonba került. 1955-ben a két gyűjteményt átköltöztették a Teleki Könyvtár épületébe, és a Teleki Téka emeleti termeiben helyezték el. Néhány évvel később, az épület tatarozása után, az emlékszobát a mai, földszinti helyére költöztették. Azóta több felújításon esett át; az egykori Bolyai-házból származó tárgyak és bútorok mellett másolatban a két tudós írásos hagyatékából készült válogatás is megtekinthető.

Jelenleg Marosvásárhely egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja.


Str. Bolyai nr. 17.
540067 Tg. Mures, Romania

Telefon: 0040-265-261.857 

E-mail: telekiteka.ms@gmail.com

www.telekiteka.ro

Színházak

Nemzeti Színház


Tompa Miklós Társulat és Liviu Rebreanu Társulat

A Tompa Miklós Társulat 1946-ban alakult Székely Színház néven Erdély szívében, egy multikulturális közegben. Jelenleg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház egyike Románia nyolc nemzeti színházának, különlegerssége, hogy egyazon intézményen belül két – egy román és egy magyar – társulat működik.
Az elmúlt pár év során a színház virágkorát éli, kiemelkedő fontosságú alkotóműhellyé vált, amely folyamatosan provokálja a közönségét, aktívan reagálva közvetlen szociopolitikai környezetére. Jelenleg Románia egyik legfontosabb és legelismertebb színháza, ahol a társulat és a különböző országokból meghívott kiemelkedő rendezők találkozásából értékes együttműködések születnek.

Elérhetőség:
Színház tér 1., 540034 Marosvásárhely, Románia C.P.58
Kapu: 0365 806 867
Titkárság: 0365 806 862
secretariat(at)teatrunational.ro

Jegypénztár nyitvatartása:
Keddtől péntekig 9:00-15:00 óra között
Tel.: 0365 806 865, 0265 212 335/118
Keddtől péntekig 12:00-17:30 óra között
Tel.: 0372-951 251

Stúdió Színház

1954-ben a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetet Kolozsvárról Marosvásárhelyre helyezték át, ahol 1976-ig magyar tannyelvű, majd ettől kezdve román és magyar tagozatos feslőoktatási intézményként működött. Az 1954-1962 közötti időszakban a végzős hallgatók vizsgaelőadásait a Székely Színháznak is otthont adó Kultúrpalotában mutatták be. Az Intézet saját gyakorlószínpadát, a korszerű színpadtechnikával, kiszolgáló műhelyekkel és eredetileg 200 férőhellyel rendelkező Stúdió Színházat 1962 októberében avatták fel. 2006-os felújítása óta a színházterem 174 férõhelyes. Modern, teljes felszereltségû színpad-technika, mikroport-rendszer és fordítóberendezés biztosítja az elõadások legkedvezõbb technikai feltételeit. A Levél utcai Stúdió képlékeny belső terével, intim hangulatával a korszerű épület tökéletes helyszín kis előadások befogadására. 2011-es átadása óta gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek szóló színházi produkciók otthona.

Stúdió Színház
str. Köteles Sámuel u. | nr. 6 sz.
Stúdió 2
str. Frunzei/Levél u. | nr. 9 sz.
studio@uat.ro
jegy@studioszinhaz.ro

Spectrum Színház

Bár a színházalapítás gondolata évekkel ezelőtt megfogant a rendező fejében, megvalósulására mostanig várni kellett. Az alternatív színház kezdeményezésének ötlete egyrészt az ilyen jellegű erdélyi magyar színházak hiányából fakadt. Ha az alternatív szó azon meghatározásból indulunk ki, miszerint jelentése: más, a megszokottól eltérő, egyedi, eredeti és független - megfigyelhetjük, hogy a marosvásárhelyi Yorick Stúdió, az Ariel Gyermek- és Ifjúsági Színház keretén belül működő Underground, a Stúdió Színház Akadémiai Műhelye és a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely kezdeményezésein túl egyetlen alternatív színház sem működik Erdélyben. A Spectrum Színház létrehozását tehát elsősorban ezen hiány betöltése motiválta, másrészt pedig a szabad művészi kibontakozás vágyából fakadt.


Piața Trandafirilor 13.
+40 744 301 875

Yorick Stúdió

Egy újfajta színt szeretnénk adni a magyar kulturális életnek Marosvásárhelyen, de ennek határain kívül is, egy újszerű, merészebb színházi gondolkodás által. Meggyőződésünk, hogy a közönség nyitott az újra, a másra. Ezért olyan kistermi vagy nem-konvencionális színházi térben létrehozandó előadásokat tervezünk, melyekben tág teret szánunk a kísérletezésnek. Fő célkitűzésünk a kortárs drámairodalom népszerűsítése, színpadra állítása és a klasszikus szövegek új, korszerű színházi nyelvezeten való megszólaltatása.

Avram Iancu u. 2.
yorickstudio@yahoo.com
http://www.yorickstudio.ro

 

Ariel Ifjúsági- és Gyermekszínház

1949-ben maroknyi műkedvelő létrehozott egy bábszínházi társulatot Marosvásárhelyen.
A színház neve 1990–től marosvásárhelyi ARIEL Ifjúsági és Gyermekszínház; 1999-től, a gyermek-, illetve bábelőadások mellett kísérleti színházi produkcióknak is helyet ad, a felnőtteknek ajánlott underground program keretén belül. Emellett az Ariel babaszínházat (0-4 éveseknek), játszóházakat, workshopokat, fiataloknak, hátrányos helyzetűeknek szánt színházi programokat szervez.
A színház egy nagy- és egy stúdió teremmel (Ariel Stúdió), illetve konferenciateremmel rendelkezik; a színház első emeleti előcsarnokában az előadások előtt és után az Ariel Art Caffében időzhetnek a nézők.


str. Poligrafiei nr. 4.
+40 365 407951
csodaposta[at]yahoo.com

Éves nagyrendevények, fesztiválok

 

Vásárhleyi forgatag

Nem véletlenszerű a Vásárhelyi Forgatag elnevezésű rendezvénysorozat időpontjának kiválasztása, a szimbolikus kezdés a vásárjog megszerzésével kapcsolható össze, így az augusztus 28-ától számított hét a városalakító magyar közösség ünnepnapjaivá válhat.

Felidézni és megélni a sokadalom vásári hangulatát Marosvásárhelyen – ez a célja a Vásárhelyi Forgatagnak, ugyanakkor a marosvásárhelyi magyar közösség és a városból elszármazott tízezrek – közösségépítő erejű – találkozójának megteremtése. A több napig tartó rendezvény közvetlenül is üzenni kíván a városból elszármazottaknak, és évente legalább egyszer hazavárja őket közös ünneplésre, azáltal, hogy igényes kulturális programokat és minőségi szórakozást nyújt.

A Vásárhelyi Forgatag az erdélyi magyarság kulturális seregszemléje is kíván lenni. Kiváló alkalom a város magyar értékeinek bemutatására, valamint annak megismertetésére a többségi lakossággal.

Marosvásárhelyi Napok

Koncertek, kézműves- és virágvásár, szépségverseny, sportesemények, testvértelepülések találkozója, nótaest és számos egyéb program várja az érdeklődőket a hétfőn délután kezdődő, immár 23. alkalommal megszervezett Marosvásárhelyi Napokon.

Bernády Napok

A Marosvásárhely egykori városépítő polgármesterének kultuszát megidéző Bernády Napokat a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány szervezi.

XLVIII. Marosvásárhelyi Zenei Napok

A város egyik legrégebbi fesztiváljaként tartják számon a Marosvásárhelyi Zenei Napokat.

VIBE fesztivál

A nyár legtöbb erdélyi magyar fiatalt megmozgató eseménye, a marosvásárhelyi VIBE Fesztivál. A legjobb magyarországi és erdélyi előadókkal, nemzetközi világsztárokkal és a legszínesebb fesztiválprogrammal.